Emosjonell «service»


shutterstock_2271399 Bilde: Altiyoga

Livet gir oss mennesker noen utfordringer. Noen er hverdagslige, noen litt mere brysomme og noen adskillig større en det vi tenker vi er rustet til å takle. Det mest krevende er at vi ikke kan løpe fra disse utfordringene, eller vende dem ryggen. Vi kan, for en kortere eller lengre periode fortrenge situasjonen, men de vil likevel være der og skape en eller annen form for ubalanse. De mere krevende utfordringene kan ha sitt utspring i traumatiske opplevelser, samlivskrise, alvorlig sykdom, ulykker eller dødsfall. Så har vi de verste, de som rammer så mange så inderlig grusomt; Terrorangrep, krig, hungersnød og naturkatastrofer.

Når problemene dukker opp, er det ingen vei utenom det å ta tak i dem. Slike utfordringer blir ofte liggende der å ulme. På en eller annen måte forsøker vi mennesker å finne strategier for å leve med dette. Noen vil forsøke å bygge en bro for å komme over på ”trygg grunn”. Andre velger å lage rekkverk langs kanten for å slippe å falle. Noen legger sågar ned grundig arbeid i å lage en koselig sti med fine blomster langs veien. Det er mye vi kan gjøre for å leve med disse utfordringene og sporene de setter igjen. Dette gjør vi alle på forskjellig vis. Utfordringen er å finne en måte å løse disse problemene på for å kunne plassere dem, leve med dem og etter hvert gjenskape en form for balanse.

Det brysomme er imidlertid at en slik balanse ikke er statisk, det er ikke en varig løsning. Hele tiden preger opplevelsene oss bevisst eller ubevisst og hverdagens svingninger skaper behov for ”re-balansering”. Hvor mange ganger har jeg ikke kjent på lykken av å endelig ha funnet et trygt og godt ståsted, for like etterpå å bli vippet av pinnen. Følelsen av å gå i en meningsløs sirkel der de samme utfordringene og følelsene dukker opp igjen. Opplevelsen av gang på gang å møte meg selv i døra og få egne mestringsstrategier i «trynet».

Jeg prøver å jobbe mine egne utfordringer, er stadig underveis og leter etter denne etterlengtede og forløsende «balansen». Etter hvert har jeg begynt å lure på om jeg leter mer etter å ”dekke over”, fremfor å erkjenne at problemene er en realitet? I det siste har det begynt å gå opp for meg at det å dekke til faktisk er med på å gjøre det hele verre, både for meg selv og mine nærmeste.

Det er de gangene jeg tør å være liten, ta frem sårbarheten i meg og kjenne på hva jeg egentlig føler, at jeg opplever å komme et steg nærmere en slags forsoning med meg selv. Det er i slike øyeblikk gamle mønster brister og jeg klarer å se på problemene med nye øyne.

For å finne balanse må jeg være villig til å ta et skritt tilbake, ”ta pulsen” på situasjonen og finne ut hvor ubalansen ligger denne gangen. Først da kan jeg se om det beste er å bygge en bro, bygge et gjerde eller lage en blomstersti.

Uansett hvilke løsning jeg er kommet frem til så må den faktisk vedlikeholdes. Det er her utfordringene virkelig setter oss mennesker på prøve. Å vedlikeholde mestringsstrategier krever at vi stadig bruker tid og krefter på å «re-stabilisere» oss.

Når det gjelder materielle tingene så kaster vi oss stadig over nye vedlikeholdsprosjekter. Vi pusser opp, bygger ut og vi ominnreder. Vi beiser, vi maler, vi bytter vinduer og tak. Sist men ikke minst; vi sender bilen på service! Så mye innsats, tid og penger vi bruker på dette. Ikke misforstå, dette er flott, men hvorfor i alle dager skal det være så utrolig vanskelig å forstå at våre følelser, opplevelser, sår og skrammer trenger like mye oppfølging og vedlikehold som for eksempel hytta?

Vi er ”oppegående mennesker”, for oppegående kanskje. Det å vedlikeholde følelser, opplevelser, sår og skrammer kan fort bli brysomt. Tenk om vi mennesker en gang kunne lære. Når vi gang på gang opplever å møte oss selv i døra og får mestringsstrategiene i «trynet», er det kanskje er noe vi har oversett. Da er det på tide med litt vedlikeholdsarbeid eller en ”service”? Kanskje det rett og slett hadde vært lurt å sette dette opp på timeplanen med jevne mellomrom!

fZsaSqy5ZIKcFNWZxlJRgg4GTrZMUnMEGAb6tRna4spwBilde: NRK TV

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s