”Med blanke ark og fargestifter tel”


Bilde: ThinkstockFargestifter

Årene går, og jeg er:”en middelaldrende kvinne”. Livet har så langt gitt meg både gleder og sorger, noe som nok gjelder for de fleste av oss. I det siste er jeg blitt mer og mer opptatt av hvordan vi mennesker har en tendens til å dvele ved det som ligger i fortiden. Selvfølgelig vil alle være preget av de opplevelsene vi bærer med oss, men i hvor stor grad skal dette få lov til å legge styringer for livet videre?

Jeg er vokst opp med Alf Prøysen sin sang ”Du skal få en dag i mårå”. Mange kjenner den sikkert;

Du ska få en dag i måra som rein og ubrukt står

   med blanke ark og fargestifter tel,

   og da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går

   og da får du det så godt i mårå kvell,

   og hvis du itte greie det æilt er like trist

   så ska du høre suset over furua som sist.

   Du skal få en dag i mårå som rein og ubrukt står

   med blanke ark og farjestifter tel.”

Jeg hørte sangen mye som barn, og sang den for min egen datter da hun var liten. Hver gang drømte jeg virkelig om morgendagen; Dagen med det helt nye, hvite og ubesudlete arket der alle feil var visket bort. Etter hvert som årene har gått, har sangen fremstått som mer nostalgisk. En vakker og uskyldig barnesang.

Så opplever jeg allikevel ”å møter meg selv i døra”. Jeg blir nemlig mer og mer opptatt av hvilken nytte vi egentlig har av å dvele for mye over det som har vært. Det eneste vi mennesker kan gjøre noe med er dagen i dag og fremtiden.

I de senere år, overfor nye mennesker, har jeg ofte oppsummert min fortid ved å si; ” jeg har vært ute en vinternatt før ”. Det er ikke alle opplevelser og erfaringer som egner seg i offentligheten over en koselig kaffekopp. Det er for så vidt heller ikke så viktig lenger å tegne og forklare alle farger og nyanser av fortidens privatsfære i detalj. Jeg vet selv hvordan bildet ser ut. Jeg har analysert det, sett på det fra ulike vinkler, i ulikt lys og kommet til at det er svært lite som ikke er bearbeidet og plassert.

Etter hvert har jeg kjent behovet for å fjerne dette bildet fra synsfeltet, og arkivere det på et litt mindre iøynefallende sted. Hvorfor i alle dager skal det henge rett foran meg og lage skygger hver dag jeg våkner? Da går jeg jo glipp av mange dager med morgensol og fuglekvitter.

Så er det ikke så enkelt som det kanskje høres ut. Selvfølgelig er det dager jeg våkner med bildet rett foran øynene, trekker dyna over hodet og vrir meg rundt for å slippe å se det. Det er akkurat sånne dager jeg bruker all min mentale kraft på å dytte bildet bort, ta det ned fra veggen og plassere det innerst i boden. Det kan være slitsom, sårt, ta tid og masse krefter, men jeg vil ikke ha det bildet der lenger! Derfor er det verdt all den innsatsen det krever. Det er altså akkurat her jeg blir stående å grunne over hvilken nytte vi har av og dvele for mye over det som har vært.

Jeg har et valg. Et valg om hvilke, og hvor mange av disse bildene som får bli med inn i hverdagen og dekorere livet. På den ene siden av skalaen har jeg mulighet til å dekorere livet hver eneste dag med bildene fra fortiden. På den andre siden har jeg anledning til å gå på med friskt mot hver dag og rive ned de bildene som skygger for lyset, så jeg kan male nye bilder med nye erfaringer og opplevelser. To ytterkanter, men med en unik og spennende skala. En skala vi mennesker kan utfordre oss selv på, uansett hvor vi befinner oss på skalaen. Målet er ikke nødvendigvis at solen skal skinne hele tiden, det er urealistisk. Målet må være å jobbe for å være der en kan se flest mulig lysglimt, ane konturene av de blanke arkene og strekker seg etter fargestiftene. Det er iallfall mitt mål; å ikke dvele over det som har vært.

6946202-storm-clouds

Bilde: http://7-themes.com/6946202-storm-clouds.html

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s