Tid for å fylle på litt i kjøleskapet.


Etter ”det store valget” i matveien ble tatt her i huset, lages det meste som spises fra bunnen av. I dag stod pesto og peanøttsmør for tur. Jeg har alltid sett på meg selv som ”et godt kjerring emne”, og har laget det meste av maten fra bunn av siden jeg var 20 år. De siste 8 årene har imidlertid disse egenskapene ligget noe i dvale. Nå er ”husmoren” imidlertid på full fart tilbake i tjeneste!

Rene råvarer, ingen tilsetningsstoffer og lite salt! Alt mye billigere en det som er å få kjøpt i butikken! Rett å slett en vinn/vinn situasjon! Så mens middagen ble til, tapas boller i tomatsaus og grønn salat med paranøtter og quinoa ble til, fikk jeg laget en trippel porsjon med deilig pesto!

En god porsjon pesto:

  • 100 g pistasjnøtter
  • 140 g parmesan
  • 5 fedd hvitløk
  • 40 g spinat
  • 1 stor potte basilikum
  • 50 g olivenolje ++
  • litt salt

Ha alt foruten saltet i en foodprosessor. Kjør på til du er fornøyd med konsistensen. Smak eventuelt til med litt salt. 

(http://www.idefull.no/hjemmelaget-pesto-med-pistasjnotter)

Etter en smakfull middag og litt TV titting var det på tide å gå i gang med neste økt. Kjøkkenutstyret stod vasket og klart takket være en omtenksom gemal! Oppskriften ble nøye lest fordi, dette var første gangen jeg gikk i gang med peanøttsmør. Jeg satset friskt på dobbelt porsjon. Med ærefrykt tok jeg fatt på prosjektet. Jeg var mest spent på følgende:

”Først blir nøttene malt, deretter starter nøttene å slippe ut fett og det blir en tjukk, nøtteaktig masse. Kjør videre, for denne massen skal bli litt mer flytende / smøraktig.” All skepsis ble gjort til skamme! Utviklingen skjedde akkurat som beskrevet. Faktisk ganske fascinerende å følge med på! Godt smakte det også.

 Peanøttsmør 

  • 250 g usaltede peanøtter
  • 1 ts maldonsalt
  • Smakstilsetning – (ekte vaniljepulver, kanel, kardemomme, honning, kakao, yaconsirup eller lignende)

Rist nøttene i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter, eller til de begynner å bli lett gylne. Vendes innimellom. Ha nøttene i en kraftig foodprosessor og sett i gang. Først blir nøttene malt, deretter starter nøttene å slippe ut fett og det blir en tjukk, nøtteaktig masse. Kjør videre, for denne massen skal bli litt mer flytende / smøraktig. Dette kan ta litt tid, og man må hjelpe til med en slikkepott innimellom da nøttene brer seg oppover sidene Jammen ble det også en deilig porsjon med pistasjsmør ”krydret med vanilje og hvit sjokolade»!

(http://lindastuhaug.blogg.no/1423589890_heimelaga_peanttsmr.html)

(http://www.godt.no/#!/oppskrift/2307/hjemmelaget-pistasjpaalegg)

Etter et par timer med koselig pusling ved benken, kunne jeg fornøyd sette meg og se på kveldens resultat. Litt salatrester med nylaget pesto og en ”dash” rømme gjorde kvelden fullkommen. Må si at jeg er ganske fornøyd!

IMG_0467

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s