Brød av «pulp» og hjemmelaget jordbærsyltetøy.


Etter at vi la om kostholdet her i huset har ”husmorinstinktet” våknet igjen. Normal hverdagskost med en ”litt sunnere vri” er satt på dagsorden. Et poeng med dette har vært å finansiere kjøp av en mest mulig økologiske varer. Ved å lage maten fra grunnen av sparer jeg faktisk endel penger.

Det hele begynte med enkle middager. Så startet vi med ”juicing”. Grønnsaksrestene som var igjen etter juicingen ble kastet. Dette kjentes uetisk ut! På Akashaskolen møtte jeg heldigvis en kreativ dame som fortalte at hun laget muffins av grønnsaksrestene, og hun tilbød meg en smak. Muffinsene var nybakte og de smakte nydelig! Lykkelig over å ha tilegnet meg ny kunnskap, gikk jeg i gang med å lage muffins hjemme. Jeg har og lært at  går under navnet ”pulp”.  Oppskriften fant jeg på nettet

https://matmisjonen.wordpress.com/2012/06/19/juice-og-muffins-et-flott-frokostalternativ/. 

Jeg reduserte sukkermengden betraktelig og brukte sukrin. Muffinsene ble gode og falt i smak hos flere.

MuffinsBilde: http://www.multiplydelicious.com

Fordi jeg har valgt å ikke spise hvetemel, gjær og sukker, har jeg vært på jakt etter en god brødoppskrift. En dag jeg hadde mer deig enn muffinsformer, fylte jeg resten av deigen i en liten brødform og lot det steke noe lengre. Da begynte prosessen med å tilpasse oppskriften til et brød. Utfordringen var å få til en konsistens slik at brødet ikke ble for smuldrete. Etter noe prøving og feiling har jeg kommet frem til en oppskrift som fungerer bra. Brødet har faktisk falt i smak hos min litt kresne mann, som er oppvokst på gård med tradisjonell bakst og bondekost.

Nina-Elizabeth sitt «Pulpbrød»:

1000 g smør, romtemperert

15 egg

500 g maismel

500 g valgfri blanding av bokhvetemel, mandel mel, kokos mel

10 ts bakepulver

3 ts kanel/kardemomme/ingefær/vaniljepulver

1 spsk salt

500 g fruktkjøtt som er til overs fra juicelagingen

Deigen fordeles i brødformer og stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 70 minutter. Brødene avkjøles i formene, dekket med håndkle over natten. Tas brødene ut med en gang kan de løsne og falle fra hverandre.

IMG_0538

Vi har vært to dager uten brød her i huset, så jeg bestemte meg for å bake. Jeg hadde også tanker om å lage jordbærsyltetøy. Det var åpenbart slutt på jordbærsesongen her i Østfold. Jordbær fikk jeg heldigvis levert av min kjære nabo, som hadde vært på tur i Gudbrandsdalen. Hun kom med nydelige «Biribær»! Jobben med å lage jordbærsyltetøy kunne starte. Bærene ble renset og kokte opp.

Etter jeg kuttet ned på bruk av sukker, har det vært viktig å finne alternative oppskrifter. Jeg reduserte derfor sukkermengden i oppskriften fra 3 dl sukrin til 3 spiseskjeer. For noen virker dette kanskje som litt lite, men jeg smakte meg frem og syltetøyet smakte friskt og godt.

Ingredienser:

2 kg rensede jordbær (2 liter)

3 spsk sukrin

1 pakke Certo/Jam syltepulver

Kok opp jordbærene med Certo/Jam syltepulver og la det småkoke i ca 10 til 12 minutter. Tilsett så sukrin og kok videre i et par minutter til sukrinen har løst seg opp. Hell syltetøyet over i syltetøyglass.

Neste utfordring er å finne ut om det er et økologisk alternativ til Certo/Jam syltepulver. Hvis noen har erfaring med dette, kom gjerne med ideer og kommentarer!

DSC_0001

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s