Storinnkjøp av økologisk kjøtt!


1 kopi 4

Vi prøver å holde oss mest mulig til økologiske produkter. Både det vi putter inn i kroppen og det vi bruker av hudprodukter og vaskemidler. Det er ingen hemmelighet at dette er noe dyrere enn andre produkter. Satt på spissen, er det mest økonomisk å kjøpe usunn mat og forgifte miljøet. Over en tremånedersperiode har vi forsøkt å prøve ulike forhandlere og måter å leve økologisk på. For vår økonomi blir det for dyrt å gjennomføre konsekvent.

Når det gjelder økologiske produkter er det ingen hemmelighet at det i våre naboland, Sverige og Danmark, har vært et prioritert satsningsområde i større grad enn her i Norge. Det er og blitt satt spørsmålstegn ved om kontrollinstansene her i Norge er gode nok.

”Det manglende samsvaret mellom økologiske verdier og regelverket er ikke bærekraftig. Det er på tide å innføre en merkeordning som ikke er tvunget inn under EUs minimumsregler, slik dagens Debios Ø-merke etter hvert har blitt.”

http://www.nrk.no/ytring/okomerket-bloffer-om-dyrevelferd-1.11582570

Jeg er ingen ekspert, men prøver å gjøre best mulige valg for helsen og for miljøet. I år hadde vi bestemt oss for å kjøpe økologisk kjøtt fra godkjent leverandør i Norge. Det finnes lokale produsenter over hele landet, Okios har god oversikt over disse. Det er lett å orientere seg i markedet. Prisene er som sagt et annet kapittel. Selv på Okios sin egne sider kan vi lese at våre naboland ligger langt foran. Det er trist lesing.

http://www.oikos.no/aktuelt/oko-boom-i-danmark-og-sverige-fortsetter

Vi bor i Østfold og har, før vi startet opp med økologiske produkter, reist en del til Sverige for å handle billigere. Med en mann som selv har vært bonde, synes vi begge dette er etisk problematisk. Vi ønsker primært å støtte lokalt og norsk næringsliv, men for oss som for mange andre, er det lommeboken som styrer.

1

Etter kartlegging på nettet, fant jeg fram til Gröne Gårder i Sverige. Dette er en samling av gårder som leverer økologisk kjøtt. Dyrene avles opp på gress og urter uten bruk av kraftfor og med minimal bruk av antibiotika. Gårdene er KRAV godkjent. KRAV er det svenske merket for økologisk produksjon.

http://www.krav.se

Etter å ha lest om Gröna Gårder valgte vi å bestille kjøtt derfra. 20 kg oksekjøtt og 16 kg lammekjøtt. Alt sammen delt opp og pakket ferdig ved levering. Det er utleveringssteder spredt over store deler av sør Sverige. Vi endte opp med å hente kjøttet på Grimmeruds gård i Steneby. Det hadde vært mulig å hente litt nærmere, på ICA Kvantum Strömstad, men vi ønsket lammekjøttet uten å vente for lenge.

http://www.gronagardar.se/utlamningsstallen/

Vi benyttet oss samtidig av muligheten til å handle andre økologiske matvarer og helsekostprodukter på turen. Tanken var å samle opp til storhandel for ikke å bruke unødig og forurensende drivstoff. Så langt er vi svært fornøyd med kjøttet og de varene vi har handlet. Det er trist at ikke Norge har den samme satsningen på økologisk landbruk og varer som vi ser hos våre naboland.

1 kopi 2

Bilde: Gröne Gårder

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s