”Spiritualitet og religion”


 Foto:shutterstock.dkLotus

Her sitter jeg for å skrive litt om selvutvikling. Den mye omtalte ”skrivesperren” har vært på besøk i to uker.

Jeg har jobbet og slitt med å få skrevet noen kloke ord rundt temaet ”Spiritualitet og religion”. Etter hvert har det blitt noen avsnitt. Når jeg har lest igjennom det hele, har teksten gitt lite gjenklang og jeg har blitt mer og mer motløs. Temaet engasjerer meg imidlertid fordi jeg opplever å ha en fot i begge ”leirer”.

Det å skrive om et så stort tema har gitt prestasjonsangst. Det som var ment å være innspill i forhold til egen selvutvikling og tanker rundt ”Spiritualitet og religion” kjentes mer og mer ut som en eksamensoppgave. Jeg satt meg ned, lest om temaet for å finne gode kilder. Jeg var innom de fleste store religionene og deres forhold til mystikken. Jeg var også innom temaet spiritualitet, esoterisme. Det var mye interessant lesning men det ble liksom ikke noe form på det jeg skrev.

Etter hvert la jeg vekk hele prosjektet og konstaterte at jeg hadde fått skrivesperre. Tiden gikk, og jeg fikk ikke jobbet med bloggen min. Jeg ble mer og mer utålmodig. Jeg hadde faktisk flere andre temaer jeg hadde lyst til å skrive om. Disse ble lagt på vent. Jeg ville bli ferdig med det jeg hadde begynt på.

Så, sakte men sikkert begynte tankene å melde seg. Kanskje dette ikke var klassisk skrivesperre? Kanskje det var temaet som ikke passet helt? Forsøkte jeg egentlig å formidle noe jeg hadde lite eierskap til? Kanskje jeg rett og slett ikke var moden for å dykke ned i dette temaet i det hele tatt?

Unknown

Foto: Ukjent

Her sitter jeg nå og kjenner på at temaet oppleves som veldig stort og uhåndgripelig . Alt for komplisert for meg å ta tak i på en personlig og givende måte. Det å lete etter andres tolkning av ”Spiritualitet og religion” blir helt feil. Selvutviklingen jeg står i handler lite om tusen års religionshistorie og gamle dogmer. Det handler faktisk om hvor jeg står i forhold til disse temaene. Det er her jeg opplever at jeg er underveis. Jeg er overhode ikke klar for å knytte de store linjene. Jeg har noen tanker om temaet ut fra mitt eget trosperspektiv når jeg nå er underveis.

Slik jeg ser det har de fleste trossamfunn flere felles trekk. Et av dem er etiske retningslinjene eller tanker om hvordan en skal leve for å være et godt eller troende menneske. Det finnes også ett sett av konsekvenser hvis en bryter disse retningslinjene. Konsekvensene er svært forskjellige innenfor de ulike trossamfunnene.

Jeg tror ikke på de enkelte trossamfunnene eller menneskene som forvalter disse. Tro er som ordet avspeiler ikke konkret viten. Tro er søken etter og et forsøk på å formulere en form for retning eller sannhet. Jeg tenker at vi i vår søken etter sannheten kun ser små glimt av det store bildetJeg personlig tror på en universell høyere kraft og jeg tror på en form for ånd. Jeg tror på kjærligheten og lyset, og at vi mennesker får styrke til å skape en bedre verden ved å følge disse kreftene. Jeg tror også på destruktive og onde krefter. Krefter som får oss mennesker til å gjøre onde og avskyelige ting.eso1303a_None

Foto: ESO/F. Comeron

Viktigst av alt; Jeg tror på den frie vilje og det ansvaret hvert enkelt menneske har for sine valg og gjerninger. I dette perspektivet står alle til ansvar for sine handlinger.

Jeg tror imidlertid ikke på tanken om ”øye for øye, tann for tann” men å vende det andre kinnet til. Gjennom min egen selvutvikling har jeg fått det jeg synes er et glimrende bilde på det å ”vende det andre kinnet til”. Det er ikke å bli stående å ta imot slag, spark, hets eller hån igjen og igjen. Ved å ”vende det andre kinnet til”, vri fokus en annen veien, vendes fokus fra de destruktive kreftene mot kjærligheten og lyset. På den måten vil ondskapen sakte men sikkert begynne å miste taket og vi får krefter til å vende disse destruktive kreftene ryggen.

Så er det lett å tenke; Hva betyr det i en større sammenheng? Hvis hver og en tar ansvar for å vender seg mot lyset og kjærligheten fremfor å vente på at alle andre gjør det, vil verden sakte men sikkert bli fylt av lys. For noen er nok dette en naiv tanke. For meg handler dette om troen på at det nytter å gjøre noe fremfor å sitte å vente på de at store endringene skal komme av seg selv.

svaner

Foto:  www.1x.com

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s