Julebakst uten gluten, laktose, sukker og gjær.


 

IMG_1785.jpg

Det nærmer seg jul med raske skritt, og jeg ligger nok litt bak skjema når det gjelder julekakene. Det vil si både planlegging og baking, dette er nemlig den første julen med relativt radikalt endret kosthold.

Svinekjøtt skal vi nok klare oss uten. Pinnekjøtt, lutefisk og kalkun er delikatesser som vil smake godt denne julen. Å bytte ut de tradisjonelle julekakene, etter nærmere 30 år som husmor, er imidlertid en litt større utfordring. Derfor har jeg skjøvet dette foran meg. Årets julekaker må være uten gluten, laktose, gjær og sukker.

Julekaker uten gjær betyr heldigvis bare å sløyfe den «fantastiske» julekaka. Det er ikke det verste. Gjærbakst har jeg måttet holde meg unna siden april. Sukkeret er greit å bytte ut med sukrin. Det har jeg fått god erfaring med og det er ikke mye søtt i vårt kosthold lenger.

Julekaker uten gluten og laktose er altså den største utfordringen. Jeg er av de som faktisk er veldig glad i disse småkakene som noen kaller ”ut og inn kaker”. De kan jeg kose meg med hele jula og litt lenger. Når det gjelder å bake julekaker uten gluten og laktose regner jeg med at det finnes utallige oppskrifter som passer til dette formålet. Det er bare det at jeg ikke helt vet hva jeg skal lete etter. Gjennom de siste 30 årene har nemlig julebaksten funnet sin ”optimale” smak ut fra utallige forsøk, prøving og feiling.

DSCN1232

Konfekt med mørk sjokolade er absolutt et alternativ, det har jeg laget de siste årene. Brownies er også et klart alternativ, der har jeg funnet en oppskrift som virker enkel og smakfull! Jeg har også funnet oppskrifter på nøttetopper og kokosmakroner. Som sagt, det står ikke på hva som finnes av muligheter. Det står på usikkerhet og det å prøve seg på noe nytt.

Når det gjelder hverdagsmaten er det å prøve noe nytt lettere. Det er spennende å kombinere nye ingredienser med den kunnskapen og erfaringen jeg har. Når det gjelder julebaksten derimot, er det noe annet. Det er tradisjon. De samme kakene og smakene som vi er vant til.

I år blir det altså helt annerledes, og det gir meg prestasjonsangst. Derfor denne motstanden og utsettelsen. Det nærmer seg jul med stormskritt. Jeg har mest lyst til å stikke hodet i sanden og informere familien om at det i år ikke blir noen julekaker, bortsett fra konfekt og brownies. Det er smakfullt nok det, men noen småkaker hadde vært godt. Tiden vil altså vise om jeg skulle få inspirasjon til å kaste meg over nye oppskrifter. Kanskje skapes det nye tradisjoner akkurat i år.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s