Adventstiden, en ventetid vi har «glemt»?


IMG_1789Det er i dag første søndag i advent. Jeg sitter i Bergen og ser ut på lysene fra Akskøy. Her er det vått og vilt «Bergensvær»! For tiden er jeg ikke hjemme. Jeg kommer ikke til å være mye hjemme før adventstiden går mot slutten. Det betyr at jeg i år ikke har pyntet til advent. Det kjennes både underlig og litt sårt ut.

I alle år har jeg pyntet hjemmet mitt med adventsstjerner i vinduet, lilla duker, engler og adventstake. Jeg ser at mange de senere årene, har gått over til å bruke fargen rødt i adventstiden. For meg er den lilla fargen et symbol på ventetiden frem til jul, en god tid!

Fra jeg var barn var dette en fantastisk ventetid. Når adventspynten kom frem og adventskalenderen ble hengt opp, startet den barnlige gleden og tanken på jul. Det ble bakt julekaker, handlet inn pakker og sylta ble lagt i press. Noen dager kjentes det uendelig lenge til jul, mens andre dager var duftene i huset med på å lage levende fantasier om hvordan jula kom til å bli!

Disse tradisjonene har jeg altså tatt med meg fra barndomshjemmet, og bragt vider til mitt barn. Jeg har en datter som elsker julen og ikke minst ventetiden frem mot jul! Selv om hun nå er voksen, gleder hun seg med å pynte, planlegge juledagen, bake julekaker, høre på julemusikk og handle gaver. Det er en god tid vi deler, når vi kan.

Dette med advent og ventetiden er blitt viktigere og viktigere for meg. Vi lever i et samfunn der store deler av befolkningen ikke trenger å vente på gleder og materielle goder. Dessverre er det flere og flere som sliter økonomisk, men mange i vårt samfunn kan kjøpe det meste av det de ønsker seg uten å vente til julegavene ligger under treet eller det er bursdagsfeiringer.

Advent er ikke lenger en ventetid, men en tid der det skapes forventninger om at alt skal skinne å være perfekt. Haugene med pakker vokser og for hvert år brukes det mere og mere penger på julehandel. I mange år stresset jeg for å «bli ferdig til jul». Alt skulle være «striglet» og jeg hadde minst 11 sorter med hjemmelagde julekaker. Sakte men sikkert har det blitt bedre for hvert år.

I år er det ikke tid til dette stresset. Julen kommer når den kommer. Selvfølgelig skal det pyntes til jul. Det gleder jeg meg til. Spesielt fordi jeg ikke får oppleve adventstiden som jeg pleier. Julekaker har jeg ikke tenkt på og julegavene blir enkle i år. Det viktigste blir å være sammen med de jeg er glad i; familie og venner.

Det blir en fin jul. I mellomtiden skal jeg bruke ventetiden til å gjøre det hverdagen krever, og ikke minst glede meg over at jeg kommer hjem til jul!

DSCN1241

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s