Hva er egentlig Ull & Omtanke Larkollen?


10299029_647718018636876_5816805090721714572_n

Ull & Omtanke er et nasjonalt dugnadsprosjekt, som ble startet opp av av Vibeke Jerkaas i designfirmaet Customaid i Fredrikstad.

Tanken var at alle kan klare å strikke en lapp, to eller ti lapper. Hver lapp er en lapp nærmere et flott og varmende ullteppe. Ullteppene blir unike og nummererte. De gis til kreftpasienter med ønske om å gjøre hverdagen litt bedre. Ullteppene skal hjelpe under behandling. Kreftbehandlingen setter ned immunforsvaret og gjør at kreftrammede lettere fryser.

Da Vibeke Jerkaas startet prosjektet, viste det seg å bli mye større enn hun trodde. Det ble etter hvert utrolig mange som ønsket å bidra til prosjektet, og lappene strømmet på. Hun ble selv rammet av kreft og ønsket at andre rundt om i landet skulle starte opp egne grupper. Det finnes nå 25 grupper rundt i hele landet.

Ull & Omtanke Larkollen.

Ull & Omtanke Larkollen starter opp mars i år. Det er en av de 25 nasjonale gruppene under prosjektet, og er registrert som veldedig organisasjon i Brønnøysundregistrene. Vi møtes hver 14 dag til strikkekafe på Losen. Her strikkes det lapper til ullteppene og de monteres. Strikkekafeen er åpen for alle strikkeglade. Det er ingen forpliktelse i forhold til oppmøte. Hovedsaken er å samles til sosialt samvær, og bidra med å gjøre hverdagen litt lettere for kreftpasienter i nærområdet

Vi har opplevd et imponerende engasjement siden vi startet opp. Strikkekafeen er blitt et fast møtepunkt, og mange privatpersoner leverer lapper til oss. I tillegg har Aktivitetsgruppa i Råde kommune engasjert seg. De strikke mange av lappene til Ull & Omtanke Larkollen. Vi gjennomfører i disse dager vårt første julelotteri, og er blitt møtt med stor velvilje både når det gjelder å donere gaver og å få solgt lodd.

Kreft er en sykdom vi alle på en eller annen måte blir berørt av i løpet av livet, enten det rammer oss selv, familie, venner eller bekjente. Dette er nok en av grunnene til det fantastiske engasjementet vi opplever.

Siden vi startet opp i mars er det montert 25 ulltepper og det er levert ut 24 ulltepper i nærområdet. Det tilsvarer to ulltepper i måneden! Montering av ullteppene er det som er mest arbeidskrevende. Ull & Omtanke Larkollen har tre personer som har gjort en fantastisk jobb med montering! Det trengs imidlertid flere personer for å møte etterspørselen.

Ull og Omtanke Larkollen leverer primært til Rygge, Råde og Moss, men vi samarbeider på tvers av gruppene i hele landet

11774781_10207204350009170_1616900280_n

Hvordan kan du bidra?

Alle som ønsker å bidra kan gjøre det enten de er aktive på Ull & Omtanke Larkollen sin strikkekafe, i andre strikkegrupper eller strikker hjemme.

Legg opp 9 masker ullgarn på pinne 5. Strikk alle maskene i rettstrikk til lappen blir 21 cm lang. Første og siste maske skal strikkes. Fell av og fest trådene godt.

Lappene skal være mellom 5,5 og 6 cm i bredden. De blir noe ulike avhengig av hvilke type ullgarn du bruker. Det er derfor mulig å gå opp i pinnestørrelse for å få riktig bredde. Har du garn som er for tynt for pinne 5 kan du bruke dobbelt garn.

images

Det kommer stadig spørsmål om hvilke garntyper vi ønsker. Vi ønsker lapper strikket av ullgarn. Vi ønsker ikke garn av syntetiske fibre. Garnet kan imidlertid være blandet med opp til maks 20 % syntetisk. Alt ullgarn kan brukes, men bruk helst mykt garn. Vi tar også imot restegarn og økonomiske gaver til arbeidet!

Hvordan finner vi aktuelle kandidater og hvordan deles ullteppene ut?

Alle kan sende inn «nominasjon» av ullteppe til en kreftpasient. Kjenner du noen, eller har noen nære som er rammet av kreft, kan du sende inn noen ord til oss om denne personen. Gjerne også hvilke farge han/hun liker. Vi har utarbeidet et standard skjema som kan benyttes.

https://docs.google.com/forms/d/1abTm-XrobYdZQJ8JJ7WZ2jCUdqsD_DdxcXJbEywMnzw/viewform

Vi får stadig nominasjoner til ulltepper, og det å kunne bidra til en litt varmere hverdag til pasientene betyr ikke bare mye for pasientene, men for oss også. Vi leverer ullteppene personlig hjemme hos den som skal få det. Vi avtaler med personen som har sendt oss nominasjonen hvordan vi gjør det. Hvis vi får en nominasjon til en kreftrammet som bor langt unna oss, kan vi høre med de andre gruppene som er nærmere om de kan levere ullteppet.

Synes du dette virker spennende eller ønsker generell informasjon, kan du sende oss en mail for mere informasjon.

10940557_776852132390130_127749374520939558_n

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s