Årets julefeiring.


IMG_1667

Roen har senket seg og de to «store» dagene med feiring er over. Selv sitter jeg i go´stolen, ser på TV og slapper av med kaffe og kransekake.

Førjulstiden har vært hektisk, og i år ble det ikke jul før lille julaften. For oss er det sener enn vanlig, vi pynter stort sett rundt den 20. desember. Desto koseligere var det når lysene ble tent og det var «jul i stua».

Dette halvåret har jeg vært mye på farten. Det å komme hjem, rydde og pynte var utrolig koselig. I år ble det en «god gammeldags» lillejulaften slik jeg husker den fra barndommen.

Vi er ingen stor familie, men samles alltid julaften og 1. juledag. I fjor stod jeg for feiringen, men i år var vi bedt bort. Det passet utrolig bra etter en så hektisk innspurt. Jeg rakk i grunnen ikke å glede meg før julaften morgen og det ble en julaften over all forventning.

Dette med forventinger er nok en stor del av jula på godt og vondt. Barn som gleder seg, tradisjoner som har gått i arv fra generasjon til generasjon, julemat og pakker. Pakkene har stått mer og mer i fokus de siste årene. Vi lever i et forbrukersamfunn der reklamen og handelstanden bygger opp under kjøpepresset. Det skaper både forventninger og store forskjeller. Ikke alle har mulighet til å feire julen på den måten samfunnet legger opp til.

IMG_1673

Vi lever i et av de rikeste landene i verden, der det materielle har fått hovedfokus. Samværet oss mennesker i mellom kommer litt i skyggen av alt. Likevel var det nettop samværet med familien som gjorde julefeiringen min helt spesielle i år.

Ferdig pyntet dro vi avsted og ble tatt i mot av min nevø og hans familie. Der var det allerede barnlig glede i huset med lek og latter. Det luktet av julemat og gleden over å treffes var stor. I hverdagen er det  slik at vi ikke har så mange treffpunkter. Det å komme inn døren, hilse på alle og høre hva som hadde skjedd siden sist var en utrolig fint.

Deilig julemat og samværet rundt bordet ble i år en god og nær opplevelse. Ungene koste seg og fikk leke mens vi voksne tok en ekstra god porsjon av julematen. Praten rundt bordet gikk livlig. Den vante spenningen rundt hvem som fikk mandelen i årets riskrem preget desserten, men den genuine gleden på vinnerens vegne var rørende.

I_Wo0wuBG8lU_mLpDor_eAOgx9DKShxMnIkKEwdJS5xQ

Selvfølgelig var det spørsmål om gavene, men ungene var tålmodig og fylte ventetiden med lek. Da tiden for gaver kom, var ungene med på å dele de ut. Det som slo meg var hvordan de tok i mot og delte ut gavene «andektig» til seg selv eller oss «voksne». Det var en god opplevelse. Barneøyne som gledet seg enten det var egne eller andres gaver.

Med fem barn skulle en kanskje tro at det ble uro og misunnelse i forhold til hvem som hadde fått hva. Det ble det ikke. Ungene gledet seg på hverandres vegne og lekte med både gamle og nye leker. Som tante og grandtante var dette en unik og vakker opplevelse.

559572-10-1289731686864

Julekvelden varte mange timer lengre enn forventet. Vi voksne koste oss, og samtalen om hvordan livet artet seg for de forskjellige ble givende. Noen diskuterte mens andre rett og slett nøt stunden litt tilbaketrukket og observerte.

Vi er som sagt ingen stor familie. Det å samles ble det viktigste denne julen. En stor kontrast til alle forventninger og reklame om materialisme og overflod rundt oss. Jeg kjenner meg utrolig privilegert og øyner håp om at samvær med familie og venner fortsatt er noe av det viktigste vi har.

Ønsker med dette alle en fortsatt God Jul!

IMG_1670

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s