På god vei inn i det nye året!


IMG_1785

Da er vi kommet fire dager inn i det nye året, og her er jula allerede ryddet ut. Det var en hektisk førjulstid og en hektisk romjul. Dagene ble for det meste fylt med pakking og rydding. Studenten i familien reiser tilbake til Bergen. Noe høytidsstemning og feiring fikk vi allikevel med oss.

Nyttårsaften ble tilbrakt med en kjær venninne! Det er lenge siden jeg har gått ut av ett år og inn i et nytt år mere avslappet og tilstede. En god blanding av senkede skuldre og lite «staffasje», men en flott og stemningsfull markering.

Nyttårsaften er så mangt. Opp igjennom livet har jeg feiret den på ulike måter. Alt fra en rolige kvelder med min mor, til store fester med høy «partyfaktor». De senere årene har jeg og min venninne konkludert med at forventningene som skapes rundt nyttårsfeiringen, gir mere prestasjonsangst enn glede. Vi er begge glad i små og intime rammer. I år ble det ekstra viktig, på grunn av personlige forhold. Helt ideelt for oss alle!

Vel inne i det nye året, er det tid for å glede seg over alle de ubrukte dagene. Dagene ligger åpne som blanke sider i en bok. For meg er dette et år jeg håper å høste fruktene av det jeg sådde i fjor. Ikke alle, men de som har modnet. Året som gikk brakte med seg spennende utvikling, og nye måter å se verden på. Det ga mulighet til å ta kontroll over eget liv. Det å lære seg metoder som gjør at hverdagen styres mere av egen bevissthet, og mindre av fastlåste mønstre eller tilfeldigheter er en glede.

Teknikker og verktøy for forståelse og mestring av intuisjon, stress, jording og beskyttelse, har vært grunnleggende for min utvikling. Det dreier seg om å leve i nuet. Det øyeblikket stresset tar overhånd er vi ikke lenger intuitive, da er vi instinktive! Når vi er instinktive reagerer, føler, tenker og handler vi akkurat som vi gjorde forrige gang. Vi  repeterer de kjente mønstrene. Vi havner i de samme type situasjonene, med de samme mennesketypene igjen og igjen. Mye av det som skjer i hverdagen påvirkes selvfølgelig av ting utenfor vår kontroll. Det betyr imidlertid ikke at vi som mennesker, står uten mulighet til å påvirke vår egen hverdag.

I oss bærer vi mennesker både lyset og mørket. Mellom lyset og mørket finner vi imidlertid nyansene av alle regnbuens farger. Disse fargene er med på å sette grunntonen i oss. Denne grunntonen preger hvordan vi tolker eller forholder oss til  det som skjer.

regnbue_01

Foto: Experimentarium.dk

Den store psykologen Carl Jung sa en gang «Når en indre tilstand ikke er bevisst, så vil den oppleves som skjebne». Jeg mener at en av de virkelige nøklene til å forstå hvorfor livet tar de former og vendinger det gjør, ligger akkurat her.  Det er lett å tenke at det som skjer meg, skjer uavhengig av om jeg ønsker meg det eller ikke. Dette faller inn under det mange i den spirituelle retningen kaller «Law of Attraction». Kort sagt innebærer dette at vår egen bevissthet er med på å fremkalle vår egen virkelighet. Alle potensielle virkeligheter ligger som ulike «vibrasjoner» i den informasjonen vi omgir oss med. Det er imidlertid vi som pakker ut og fremkaller disse «vibrasjonene», på en slik måte at de materialisere seg i det vi oppfatter som virkelighet. Dette burde, etter min mening, få oss til å bli mer nysgjerrige på vår egen holdning og  forventningene til hva livet har å by på.

Grunntonen i oss, vil altså være med å sette rammer for hvordan vi opplever hverdagen. Bærer du på en stor sorg eller er du veldig deprimert vil hverdagen ofte være dyster og smertefull. Det er helt naturlig. Utfordringen er imidlertid at alle hverdagens hendelser vil oppleves og tolkes gjennom den grunntonen vi selv har valgt. Konsekvensen vil kunne være at de små vakre tingen blir borte i sløret av sorg og depresjon. Det som kunne vært viktige lyspunkt i hverdagen, drukner i skyggen av den mørke grunntonen.

Det vi har med oss av erfaringer, på godt og vondt, vil selvfølgelig aldri bli borte. Det er ikke mulig å få «ugjort» det som allerede har gjort.  Nedarvede mønster og egne opplevelsene har fremkalt de erfaringene vi sitter med idag. De preger oss og det vi forsetter å forvente oss. Vi har allikevel en mulighet til å påvirke dette. Det forutsetter at vi selv tar kontroll. Det kan høres banalt ut, men det er faktisk mulig. Det å gjenfinne en indre balanse er det første skrittet. Først når vi er ute av de negative stress-spiralene våre, kan vi gå over i det å aktivt påvirke hverdagen. Noe av det viktigste er å å lære å skille mellom «skulle, burde, måtte», og vår intuitive stemme. Vår intuitive stemme hjelper oss til å finne tilbake til vårt egentlige ønske. Så er spørsmålet hvordan gjør man det?

Det finnes nok uendelig mange metoder for dette. Selv har jeg jobbet med det å finne en stabil kontakt innover via meditasjon. Det har gjort det lettere å jobbe med stressmestring og pulsmestring. Konkret har jeg jobbet med eget fokus og selvaksept. Jeg har vært opptatt av  hvordan møte hverdagen og de utfordringer den byr på, ut fra de ressursene jeg faktisk har. Det har vært svært viktig å ikke ha et negativt fokus eller på «det som forventes.

Når jeg våkner om morgenen har jeg flere muligheter. Jeg kan dvele ved natten eller drømmer som har skapt ubalanse. Jeg kan se på alle de krevende utfordringene som ligger foran meg,  eller jeg kan finne hendelser i hverdagen som jeg gleder meg til. Mitt valg har blitt å se på hendelser jeg gleder meg til. De andre tingene får jeg ikke gjort noe med. Ved å fokusere på det som lyser opp hverdagen, klarer jeg kanskje å skape en grunntone som ligger mellom lyset og mørket. En av regnbuefargene. På den måten klarer jeg å gi dagen en nyansert grunntone. Disse grunntonene varierer selvfølgelig fra dag til dag, men er i hovedsak styrt av min egen intensjon. En intensjon jeg selv skaper ved hjelp av meditasjon og fokus på de hendelsene som nærer gleden.

De dagene jeg virkelig klarer dette er av de «gode» dagene. De ønsker jeg meg menge flere av i året som kommer!

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s