Tabuer knyttet til psykisk helse.


6946202-storm-clouds

Bilde: http://7-themes.com/6946202-storm-clouds.html

I flere å har det vært snakket om, og skrevet om behovet for mere åpenhet rundt psykisk helse. Alle er enig om at dette er viktig. Fra tid til annen står kjente personer frem, og forteller om sine psykiske utfordringer. Det skaper engasjement, og for en periode er det akseptabelt å slite med psykiske problemer.

Det er også blitt vanligere å bringe temaet opp i samtaler med venner og bekjente. «Du skjønner jeg sliter litt med angst og er litt deprimert for tiden». Dette er vel og bra, men jeg synes ofte medieoppslagene har  kortvarig virkning. Ja, Kjell Magne Bondevik stod fram da han møtte veggen og ble deprimert. Han  fikk behandling, og så ble alt så meget bedre.

Det at noen mennesker, over lengre perioder, sliter med psykiske problemer er faktisk ikke så enkelt å snakke om som vi kanskje tror. Det  er mere sosialt akseptert å ha prolaps. De fleste skjønner at den er kommet for å bli, og at den krever regelmessig behandling. Psykiske problemer skal man derimot ta tak i og «jobbe seg igjennom»

Misforstå meg rett! Jeg mener det er flott at mennesker tar tak i sine utfordringer og får hjelp. Jeg undrer meg imidlertid over at ikke flere snakker om det jeg vil kalle «psykisk prolaps». En form psykisk skade som faktisk behandles, men som dukker opp igjen med jevne mellomrom. En skade som krever oppfølging, eller gjentatt behandling. Jeg lever nemlig i den villfarelsen at jeg tror at de fleste forventer at psykiske problemer går over når de faktisk behandles. Det gjør de jo i mange tilfeller.

Allikevel har jeg lyst til å komme med et lite tankeeksperiment.

Kari sliter med økonomien, og opplever å få søvnvansker, angst og etterhvert depresjon. Kari blir sykemeldt og går til psykolog for å jobbe med sine problemer. Situasjonen blir gradvis bedre, og Kari vender tilbake i sin vante arbeidshverdag. Etter en stund blir Kari sykemeldt igjen. Kollegaer viser selvfølgelig engasjement og omsorg, og lurer på hva som har skjedd. Kari forteller åpent at hun igjen sliter med søvnvansker, angst og depresjon. Denne gangen opplever Kari å få noe mere blandede tilbakemeldinger.

  • Hva har skjedd?
  • Gikk ikke du i behandling for dette for en stund siden?
  • Fungerte terapien dårlig?
  • Hva med å bytte terapaut? Jeg kjenner en veldig dyktig en.

Hadde Kari hatt prolaps, er det min påstand at disse spørsmål ikke ville dukket opp. Det ville ikke bli stilt spørsmålstegn rundt tidligere behandling eller behandlers kompetanse. Prolaps er en skade som kan gi tilbakevendende eller kroniske smerter.

Når det gjelder psykiske problemer er det å ha tilbakevendende eller kroniske symptomer, etter min mening, noe mere forbundet med  skam. Gjelder det personer som har opplevd traumatiserende hendelser, er det allment akseptert. Traumer og PTSD har etterhvert blitt mere kjent,  og det er blitt større åpenhet rundt dette. Det er utrolig bra!

Kroniske psykiske problemer derimot, blir ofte vurdert som en situasjon pasienten selv er «skyld» i. Alternativt vurderes vedkommende som sårbar eller psykisk svak. Det får meg til å stille spørsmål om psykisk og fysisk sykdom faktisk er så likestilt som vi ønsker å tro.

Får man en prolaps er dette ofte akutt betinget, eller resultat av langvarig slitasje. Uansett årsak vil behandling og eventuelle tilbakefall ansees som naturlig. Psykiske problemer er, som fysiske, akutt betinget eller resultat av langvarig slitasje. Hvorfor opplever da så mange disse undrende spørsmålene rundt behandling og tilbakefall?

Jeg mener at samfunnet fortsatt tenker at psykiske problemer er mer knyttet til en individuell vilje eller evne til å motta behandling. Forståelsen for tilbakefall eller kroniske symptomer synes mindre enn når det gjelder fysisk sykdom.

Hadde Kari gått til fysioterapi med jevne mellomrom hadde det kanskje blitt stilt færre spørsmålstegn rundt dette, enn hvis hun hadde gått til psykolog.

DSCN1695

 

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s