Hvor ble det egentlig av sjelen?


En sunn sjel i et sunt legeme! Et gammelt ordspråk som fortsatt har gyldighet i våre dager.

I vårt samfunn er det mye fokus på legemet. På den ene siden dreier dette seg om utseende, og det mange karakteriserer som nåtidens skjønnhetstyranni. På den andre siden favner dette alt som handler om helse og livsstil å gjøre. Innenfor begge disse felten råder krefter som kappes om å vinne definisjonsmakt i alt fra skjønnhetsspaltene til livsstilsmagasiner.

Vi ser at markedet for selvutvikling og selvrealisering blomstrer som aldri før. Jakten på balanse og harmoni får større og større plass i hverdagen. Behandlingsformer og kurs dukker opp som paddehatter, og «hva som er den rette veien» skaper ofte heftig debatt.

Jeg mener på ingen måte å latterliggjøre disse temaene, eller påstå at det ikke er viktig med disse debattene. Tvert i mot! I vårt samfunn er det viktig å ta temaer fra plastisk kirurgi til fysisk aktivitet, kosthold og selvutvikling svært seriøst. Det er bare det at jeg savner noe konsistent. Noe som binder det hele sammen.

Det som slår meg er vi stadige søker etter noe «der ute» for å finne balanse og harmoni. Jeg savner fokus på det som går innover, det som skaper konsistens og som gir mening. Noe fundamentalt som «bærer» gjennom hele livet

Vi vet at depresjon er en av de vanligste psykiske lidelsene i vår vestlige verden. Det er også en av de viktigste grunnene til arbeidsfravær, sykemelding og uførhet.

Tidsskrift for Den Norske Legeforening nr 2 2011 peker i sin kronikk på hvor viktig den åndelig dimensjon er for mange pasienter.

«Ved alvorlig sykdom stiller både religiøse og ikke-religiøse pasienter seg spørsmål om meningen med det de gjennomgår. Dette kan utfordre deres eksistensielle verdensbilde og innebære en eksistensiell krise med behov for samtale med en trosfelle eller åndelig veileder» Selv Verdens Helse-Organisasjon (WHO) anerkjenner i dag behovet for «Eksistensielle Dimensjoner» som et grunnleggende behov.

Professor Valerie DeMarinis kaller dette «The Existential Epidemiology». Dersom vi ikke har en grunnleggende relasjon innover kan dette påvirke både vår evne til å ta gode valg for oss selv, og med det en manglende evne til å finne mening i livet.

Hvor ble det egentlig av sjelen?

Det norske leksikon knytter begrepet sjel opp mot filosofi og religion. Sjelsbegrepet finnes altså innenfor de fleste trosretninger og samfunn vi kjenner. Det er  ikke en religion eller filosofisk retning som innehar eiendomsrett til sjelen eller dens plass i menneskers liv. Likevel er sjelen viet svært lite oppmerksomhet i arbeidet med menneskers fysiske og psykiske helse. Samtaler om sjelen regnes fortsatt som tabu eller på kanten til «uprofesjonelt».

Det finnes selvfølgelig institusjoner og behandlingsretninger som integrerer og anerkjenner sjelen i sitt arbeid med mennesker. Dette finner vi som regel innenfor privat eller alternativ helse, noe som gjør dem mindre tilgjengelig. Tatt dette i betraktning, er det kanskje ikke så rart at mennesker i dag retter sin søken etter noe «der ute» når de ønsker å finne balanse og harmoni i livet.

IMG_3038

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s